March 2, 2012

"ISBN Continuă" anulat


Bucureşti, 2 martie 2012
- Vineri, 2 martie, ora 20:00, vă chemăm la o acţiune de solidarizare împotriva cenzurii întâlnite în instituţiile publice de cultură printr-un gest simbolic: vom împinge împreună timp de 10 minute clădirea Bibliotecii Naţionale.

Cu 8 ore înainte de prima reprezentaţie a evenimentului "ISBN Continuă", Direcţiunea Bibliotecii Naţionale a României ne-a trimis o notificare prin care anulează spectacolul. Motivul: o fotografie de pe pagina de Facebook a Ioanei Păun (iniţiatoarea proiectului). Respectiva imagine e o lucrare a artistei americane Kirsten Stoltmann, intitulată "Spray Bush" şi expusă în 2007 de Galeria Saatchi din Londra. "ISBN Continuă" a fost gândit ca un performance in situ sub forma unui tur ghidat în fostul sediu al Bibliotecii Naţionale a României, aflat în curs de evacuare. Timp de o lună, artiştii implicaţi în proiect au avut acces extins în instituţie, documentând, arhivând şi traducând poveştile ei invizibile.
Ei îşi propuneau să redefinească printr-un act artistic funcţia instituţiei de cultură: o zonă de expresie liberă şi independentă ideologic.
Ioana Păun şi Paul Dunca au propus proiectul Bibliotecii Naţionale în ianuarie 2012. Direcţiunea a aprobat accesul artiştilor în clădire, au fost stabilite datele de spectacol şi s-a agreat filmarea trailer-ului (http://vimeo.com/37343331). Personalul Bibliotecii a arătat deschidere şi dorinţă de implicare în realizarea spectacolului. Angajaţii au fost încurajaţi pe linie internă să-şi împărtăşească istoriile personale pentru a contribui la scenariu. Încrederea în instituţie ne-a fost întărită de găzduirea spectacolului "I.C. [progressive work]", realizat de Paul Dunca în cadrul festivalului "Luna istoriei Lesbian-Gay-Bisexual-Transexual".
Generozitatea şi entuziasmul s-au oprit brusc. Pe 17 februarie, ni s-a comunicat că evenimentul nu poate fi filmat, că nu putem folosi filmări cu angajaţii instituţiei şi că spectatorii nu au acces la etajul 4 (important în scenariu) sub motivul că scârţâie parchetul. Ioana Păun a solicitat o întâlnire cu Direcţiunea pentru a discuta noile reguli şi a prezenta personal scenariul spectacolului. Direcţiunea a refuzat întâlnirea, comunicând în schimb prima anulare a evenimentului (20 februarie) pe motiv că nu am depus la timp scrisoarea de intenţie, menţionată atunci pentru întâia dată. Am trimis o adresă oficială Direcţiunii, în care prezentam motivaţia artistică şi bunele noastre intenţii, solicitând continuarea colaborării. Ni s-a răspuns că spectacolul poate avea loc, însă spaţiul de joc se reduce la o singură sală "deoarece clădirea nu întruneşte normele de pază-PSI". Pe 27 februarie, am semnat un Acord de Parteneriat cu Direcţiunea, obiectul acestuia fiind găzduirea repetiţiilor şi a spectacolului în fostul sediu al Bibliotecii Naţionale din str. Ion Ghica nr. 4.
Direcţiunea a anulat acordul cu 8 ore înainte de spectacol "întrucât numele şi imaginea Bibliotecii Naţionale a României au fost prejudiciate prin asocierea pe Facebook între imaginea-profil a doamnei Ioana Păun şi afişul spectacolului ISBN continuă, afiş pe care figurează numele instituţiei". Ca reprezentant al artiştilor, Ioana Păun a propus soluţionarea amiabilă a conflictului prin eliminarea fotografiei de pe Facebook sau prin retragerea ei voluntară din proiect în vederea continuării spectacolului. Ambele propuneri de soluţionare au fost refuzate.
Vineri, 2 martie, ora 20:00, vă chemăm la o acţiune de solidarizare împotriva cenzurii întâlnite în instituţiile publice de cultură printr-un gest simbolic: vom împinge împreună timp de 10 minute clădirea Bibliotecii Naţionale.

Adresa: str. Ion Ghica nr. 4 (vizavi de Banca Naţională).

Colectivul de artişti "ISBN Continuă":
Ioana Păun
Paul Dunca
Cristian Neagoe
Maria Pitea
Xandra Popescu
Larisa Crunţeanu
Vlad Feneşan
Adrian Cristea
#facebook >>>

No comments:

Post a Comment